Bio potraviny sú naozaj lepšie pre vaše zdravie. To ukázalo najväčší výsledok prieskumu zverejnených vedeckých údajov o biopotravinách. Medzinárodný tím výskumníkov z Newcastleskej univerzity v Spojenom kráľovstve študoval 343 štúdií porovnávajúcich organické a konvenčné plodiny. Došli k záveru, že organické produkty obsahujú viac antioxidantov a menej toxických ťažkých kovov a sú oveľa menej znečistené rezíduami pesticídov.
· Táto priekopnícka štúdia, publikovaná v British Journal of Nutrition, hodnotila obsah živín v potravinách pestovaných podľa ekologických noriem s použitím systematického preskúmania a metaanalýzy. Výskumníci cielene hľadali informácie o obsahu polyfenolov v produktoch – teda o úrovni organických zlúčenín s uznávanými antioxidačnými vlastnosťami.
· Zistili, že vo všeobecnosti biopotraviny obsahujú 18 až 69% viac polyfenolov ako bežné výrobky, čo je dôležité vzhľadom na úžasné zdravotné výhody tejto triedy antioxidantov. Je známe, že polyfenoly znižujú riziko chronických ochorení, vrátane závažných kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení, ako aj rakoviny.
· Výskumníci uznávajú, že ekologická produkcia je tak nadradená konvenčnej, že jej spotreba nahrádza 1-2 dodatočné porcie ovocia a zeleniny denne. Inými slovami, jesť jedno organické jablko je ekvivalentné konzumácii troch bežných jabĺk, prinajmenšom ak porovnáte úroveň antioxidantov.
Domáce médiá aktívne diskutujú o problematike dusičnanov v konvenčných a ekologických produktoch, pričom neuvádzajú dôležitejšie body. Západní novinári zvyčajne porovnávajú obsah pesticídov a živín, zatiaľ čo dusičnany nie sú uvedené. Všetko preto, že obsah dusičnanov v potravinách závisí predovšetkým od profesionality farmára. Hlavná vec je, že obsah dusičnanov nepresahuje normu, inak môžu v organizme vstúpiť do reakcií s tvorbou karcinogénnych nitrozamínov. Nemá zmysel porovnávať obsah dusičnanov v ekologických výrobkoch a v konvenčných výrobkoch. Svedomitým riadením poľnohospodárstva by mali byť dusičnany normálne